Escherichia coli (E coli) a ciąża

Escherichia coli (E. coli) jest bakterią, która w większości przypadków jest nieszkodliwa, ale niektóre jej szczepy są chorobotwórcze. Zakażenia tą bakterią mogą przebiegać z krwistą biegunką, czasami zaś powodować niewydolność nerek, głównie z powodu produkcji toksyn. E. coli może się dostać do organizmu razem z zanieczyszczonym pokarmem, takim jak niepasteryzowane soki, surowa wołowina, surowe kiełki (zob. Kiełki warzywne), w czasie pływania w basenie (zob. Pływanie) lub picia zanieczyszczonej wody.

OBAWY: W niektórych przypadkach klinicznych wystąpienia porodu przedwczesnego stwierdzono obecność E. coli w płynie owodniowym. Jednak nie stwierdzono większego ryzyka zachorowania na zakażenia wywołane przez tę bakterię u ciężarnych w porównaniu do innych zdrowych kobiet.

PODSUMOWANIE: Zakażenie E. coli może być niebezpieczne, ale nie ma zwiększonego ryzyka zachorowania w okresie ciąży. Wołowina powinna być bardzo dokładnie gotowana, tak aby nie pozostał nawet najmniejszy kawałek niedogotowany. Należy pamiętać o bardzo starannym czyszczeniu noży i sztućców, żeby unikać przenoszenia zanieczyszczeń na inne przybory kuchenne lub potrawy, a także unikać picia niepasteryzowanych soków oraz jedzenia surowych kiełków. Trzeba też dokładnie myć surowe jarzyny przed spożyciem.

Categories
Tags

Warto również zobaczyć

Wykonanie: Altweb.pl - tworzenie i pozycjonowanie stron www
tapety i fototapety porównanie cen w sklepach internetowych najniższe ceny opisy recenzje kategorii budowa remont na

pastelowelove.pl