Imbirowy krem z marchwi
DziÅ› Kasia zapytaÅ‚a mnie czy jest jeszcze coÅ›, z czego zupy nie zrobiÅ‚am. Otóż odpowiadam – caÅ‚e mnóstwo produktówÂ
DziÅ› na warsztacie marchewka.
A w duecie z nią – imbir. Zupa idealnie nada się więc jako wsparcie dla odporności maluchów w okresie przeziębień.
Inspiracja zaczerpnięta ze strony kwestiasmaku.com!
Â
Dodam tylko, że w mojej opinii krem jest trochę zbyt słodki. Niemniej Annie smakował bardzo – pierwszy raz dostając zupę z grzanką nie zaczęła od grzanki – a to już coś!
Â
Z uwagi na obecność imbiru zupa nadaje się dla roczniaków i dzieci starszych. Znalazłam informację, jakoby dla matek karmiących także się nadawał – intuicyjnie zalecam jednak daleko posuniętą ostrożność.
Â
Â
Składniki:
– 250 g marchwi,
– pół cebuli,
– 2 Å‚yżki masÅ‚a,
– pół selera,
– Å‚yżeczka imbiru,
– pół Å‚yżeczki dżemu pomaraÅ„czowego (albo zamiennie startej skórki pomaraÅ„czy),
– ćwierć szklanki Å›mietany 18% lub jogurtu naturalnego,
– 300 ml wody*,
– pieprz Å›wieżo mielony,
– Å‚yżeczka oliwy*,
– szczypta sÅ‚odkiej papryki*,
– pół Å‚yżeczki suszonej wÅ‚oszczyzny*,
– Å›wieża pietruszka*,
– Å›wieża bazylia*;
Â
* Te składniki z powodzeniem można zastąpić dodając po prostu 300 ml bulionu
Â
Â
Przygotowanie:
Â
Warzywa obieramy. CebulÄ™ kroimy w drobnÄ… kostkÄ™, marchew i seler w cienkie plastry.
Â
Â
Â
Masło roztapiamy. Dodajemy cebulę. Kiedy zmięknie (ok. 3 minut) dodajemy marchew i seler. Dusimy pod przykryciem ok 15 minut. Od czasu do czasu należy przemieszać i ew. w razie potrzeby podlać odrobinką wody.
Â
Â
W miÄ™dzyczasie przygotowujemy pÅ‚ynÂ
Do wrzącej wody dodajemy suszoną włoszczyznę, świeże zioła (bazylię i pietruszkę), szczyptę słodkiej papryki, świeżo mielony pieprz i łyżeczkę oliwy (chyba, że będziemy używać bulionu – wtedy nie).
Â
Â
Płyn wlewamy do uduszonych warzyw. Dodajemy imbir i coś pomarańczowego (dżem/skórkę). Dusimy pod przykryciem do miękkości czyli mniej więcej pół godziny.
Â
Â
Â
Miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę/jogurt. Zagotowujemy i gotowe.
Ja zupę podałam posypaną świeżo zmielonym pieprzem i z grzanką.