Ryżotto dla karmiącej mamy

Poniżej znajdziecie przepis na pyszne danie obiadowe, które zasmakuje nie tylko karmiącej mamie ale i całej jej rodzinie.
Przepis może być wykorzystany również dla maluchów po 9 miesiącu życia. Ani do gustu przypadły szczególnie groszki, które Klaudia musiała dla niej skrupulatnie wybierać 🙂
 
Składniki (danie dla 2 osób):
1 woreczek ryżu
czubata łyżka masła
6 plastrów szynki
1 duża marchew
1/2 dużej pietruszki albo 1 mała
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki zielonego groszku
sól
pieprz
 
W garnku gotujemy wodę i wrzucamy woreczek ryżu, solimy. Ryż należy ugotować tak, aby był sypki i nie kleił się.
 

 
Szynkę kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki.
 

 

 
Na maśle krótko podsmażamy szynkę.
 

 
Dodajemy marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażamy (na małym ogniu, tak aby warzywa się nie przypaliły). Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż marchewka i pietruszka zmiękną (warzywa nie mogą się ugotować).
 

 
Następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy resztę wody i dodajemy kukurydzę oraz groszek. Krótko dusimy i dodajemy ugotowany ryż.
 

 

 
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
 

 
SMACZNEGO!!!

Categories
Tags

Warto również zobaczyć

Wykonanie: Altweb.pl - tworzenie i pozycjonowanie stron www