Suplementy diety podczas ciąży

Właściwe odżywianie to najlepsza droga do zapewnienia tobie i rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Oczywiście nie zawsze jest to łatwe. Dlatego właśnie dobrym pomysłem jest przyjmowanie suplementów diety dla kobiet w ciąży.

Suplementy diety nie zastąpią właściwej diety, ale z pewnością mogą pomóc uzupełnić składniki odżywcze potrzebne twojemu organizmowi. Suplementy diety dla kobiet w ciąży różnią się składem oraz zawartością poszczególnych składników. Ich przyjmowanie powinnaś skonsultować z lekarzem.1

Ważnymi składnikami są:

Kwas foliowy:

  • Foliany biorą udział w wielu procesach metabolicznych organizmu. Wpływają na prawidłowe funkcjonowanie tkanek i narządów organizmu poprzez swoje wielokierunkowe działanie. Uczestniczą w podziałach komórek oraz wytwarzaniu krwinek czerwonych, czyli we wszystkich procesach, które intensyfikują się w czasie ciąży. Przyczyniają się do wzrostu tkanek matczynych w czasie ciąży. Uczestniczą również w przemianie homocysteiny, regulując stężenie tego aminokwasu.2,3
  • Najbogatszymi źródłami folianów są zielone warzywa takie jak: sałata, brokuły, brukselka, szpinak, kapusta włoska, szparagi czy kalafior. Duże ilości tego składnika zawarte są również w nasionach roślin strączkowych takich jak groch, soja czy fasola. Bogate w foliany są również drożdże. Spośród produktów pochodzenia zwierzęcego cennym źródłem folianów są podroby, a przede wszystkim wątróbka drobiowa.2

Według ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zalecane spożycie folianów dla osób dorosłych wynosi 400 μg dziennie. W przypadku kobiet planujących ciążę, kobiet ciężarnych i karmiących to zapotrzebowanie jest szczególnie duże ze względu na powiększającą się objętość macicy, rozwój łożyska czy wzrost objętości krążącej krwi.4

  • Kwas foliowy jest substancją syntetyczną, która wymaga przekształcenia w organizmie.
U niektórych kobiet może dochodzić do zaburzenia tego procesu. Rozwiązaniem jest spożywanie formy już przekształconej o nazwie Metafolin® (L-metylofolian wapnia). Metafolin® (L-metylofolian wapnia), sól wapniowa jest opatentowaną, aktywną postacią folianu, którą opracowano podczas 10 lat badań. Jest to forma naturalnie występująca we krwi.5
  • W organizmie niektórych kobiet może wystąpić niekorzystny układ genów, wpływający na upośledzenie aktywności jednego z enzymów zwanego reduktazą metylenotetrahydrafolianwą (MTHFR). Zmiana aktywności tego enzymu może skutkować nieprawidłową przemianą aminokwasu zwanego homocysteiną. Rozwiązaniem może być Metafolin® ze względu na swą postać.

Zapytaj o nią swojego lekarza lub farmaceutę.


DHA – czyli inaczej kwas dokozaheksaenowy.

  • DHA jest jednym z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, który najlepiej uzupełniać z zewnątrz. Jest on elementem funkcjonalnym w ośrodkowym układzie nerwowym, w tym w siatkówce oka, a zwłaszcza w fotoreceptorach.7 Innymi słowy mówiąc, wspomaga prawidłowy rozwój mózgu i oczu u płodu oraz niemowląt karmionych piersią (przy spożyciu min. 200 mg DHA ponad zalecane dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 dla dorosłych, które wynosi 250 mg EPA+DHA).10
  • W największym stężeniu DHA jest zawarty w niektórych rybach, np. w łososiu i śledziach. Występuje również w tłustych rybach morskich.8,9
  • Według ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dobowe zapotrzebowanie u kobiet ciężarnych i karmiących wynosi około 200-300mg DHA.7

Jod:

  • Jod pomaga w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy oraz w prawidłowym jej funkcjonowaniu.3
  • Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, czyli tempa, w jakim organizm zużywa energię3
  • Podczas ciąży, głównie w pierwszym trymestrze, wzrasta zapotrzebowanie na jod do około 200 mikrogramów/dobę
  • Polscy eksperci zalecają, by każda kobieta ciężarna otrzymywała do 200 mikrogramów jodu na dobę. Odpowiednie dziennie spożycie tego pierwiastka dla kobiet ciężarnych i karmiących można zapewnić poprzez suplementację preparatami jodku potasu w ilości 150 mikrogramów/dobę. Pozostałą pulę dziennego zapotrzebowania pokrywa np. spożycie soli kuchennej.8

Inne ważne składniki odżywcze

W trakcie ciąży powinnaś również zadbać o odpowiednie spożycie1:

  • żelaza, zawartego między innymi w chudym mięsie wołowym, zielonych warzywach, owocach morza, otrębach owsianych, ostrygach, ziarnach soi, białej suszonej fasoli oraz soczewicy oraz w suszonych owocach
  • wapnia, zawartego na przykład w mleku i jogurtach
  • witaminy C zawartej w owocach (truskawki, pomarańcze, grejpfruty)
  • witaminy D, zawartej między innymi w łososiu, tuńczyku, sardynkach oraz żółtku jaj
Źródła:
  1. Murkoff H. i wsp. Dieta przyszłej mamy. Dom Wydawniczy REBIS.2009
  2. Cieślik E. i wsp. Kwas foliowy – występowanie i znaczenie. Problemy Higieny i Epidemiologii 2012; 93(1): 1-7
  3. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
  4. Ginekologicznegodotyczące preparatów Femibion natal1, Femibion Natal2 i Femibion Vita Ferr. Ginekologia Polska 2012;83:71-755.
  5. Sicińska E.. i wsp. Suplementy diety jako dodatkowe źródło kwasu foliowego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2012; (2): 152-158
  6. Czeczot H. i wsp. Kwas foliowy w fi zjologii i patologii. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 2008; 62: 405-419
  7. Nowak J. Z.. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 w siatkówce i praktyce medycznej – blaski i cienie. Magazyn Lekarza Okulisty 2009;3 (4)
  8. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin I mikroelementów podczas ciąży. Ginekologia Polska 2011;82:550-553
  9. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat trzech (2011 rok). Postępy w neonatologii 2011;1
  10. ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 440/2011 z dnia 6 maja 2011 r. w sprawie udzielenia i odmowy udzielenia zezwolenia na niektóre oświadczenia zdrowotne dotyczące żywności i odnoszące się do rozwoju i zdrowia dzieci. Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej
Categories
Tags