Zgaga w ciąży – jak z nią walczyć
Zgaga, podobnie z resztą jak wzdęcia, czy poranne mdłości należy do najczęstszych dolegliwości, z którymi borykają się przyszłe mamy. Co robić, by nieprzyjemne pieczenie w przełyku nie było codziennym dyskomfortem i w jaki sposób radzić sobie ze zgagą podczas ciąży? Otóż, każda kobieta która spodziewa się dziecka i która nie chce narażać się na nieprzyjemności ze strony układu trawiennego, powinna zadbać nie tylko o zdrową dietę, ale także odpowiednie nawyki.
Przede wszystkim chcąc ustrzec się zgagi, należy zadbać o częstsze spożywanie posiłków, ale w mniejszych ilościach. Zasada jedz mniej, a częściej jak najbardziej pomoże uniknąć dyskomfortu. Warto zadbać też o regularność spożywanych posiłków. Dobrze jest również unikać jedzenia tuż przed snem, tak samo, jak dobrze jest nie kłaść się zaraz po jedzeniu. Prawda jest taka, że nagła zmiana pozycji( z siedzącej na leżącą )nie sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu trawiennego. Negatywny wpływ na układ trawienny ma także noszenie zbyt ciasnej odzieży. Jeśli nie chcecie mieć problemów ze zgagą w trakcie ciąży, musicie unikać uciskania brzucha i okolic talii zbyt ciasną bielizną i odzieżą. Warto także ograniczyć spożywanie kofeiny. O ile kobieta w ciąży nie ma nawyku sięgania po kawę, to jednak zdarza jej się sięgnąć po zbyt mocną herbatę, napój gazowany lub słodki sok, które to zwiększają wydzielania soku żołądkowego i prowadzą do nieprzyjemnego pieczenia. Chcąc uniknąć zgagi należy również wystrzegać się zbyt ostrych potraw. A co jeśli mimo stosowania się do powyższych rad, zgaga i tak się pojawi? Na pewno doskonałym sposobem na złagodzenie nieprzyjemnych jej objawów jest garść migdałów, które przyszła mama powinna mieć zawsze przy sobie, jak również szklanka ciepłego mleka.