Zupa z soczewicy

Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych, niestety wciąż niedocenianą. Jest doskonałą bazą zup, gulaszy i sałatek.

 

W Polsce niegdyś używana była jako roślina pastewna. Ze względu na dużą zawartość białka, często pojawia się na stołach wegetarian. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa a do najważniejszych należą kwas foliowy szczególnie potrzebny kobietą w ciąży i karmiącym mamom oraz  żelazo, na którego niedobór często cierpią przyszłe mamy. Dodatkowo jest ona bogata w skrobię, wapń i fosfor.

 

Soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem może być stosowana podczas diet. Wspaniale zaspokoi głód karmiących mam, którym marzy się szybki powrót do dawnej sylwetki.

 

Soczewica w odróżnieniu od innych roślin strączkowych nie wymaga namaczania przed gotowaniem, dlatego zupa jest szybka i prosta.

 

Składniki:

– 100 g zielonej soczewicy

– 1 l wody

– włoszczyzna (1 marchew, 1/2 pietruszki, mały kawałek selera, por, lubczyk)

– 1 cebula

– ząbek czosnku

– pomidory krojone w puszce

– curry

– pieprz

– sól

 

W garnku gotujemy wodę i dodajemy do niej włoszczyznę.

 

Marchewkę  i czosnek kroimy w plasterki, pietruszkę, seler, por, cebulę i lubczyk umieszczamy w garnku w całości aby po uzyskaniu wywaru wyłowić je z zupy. Dodajemy soczewicę i gotujemy ok 30-40 min aż zmięknie.

 

 

Ważne aby pomidorów i soli nie dodać do soczewicy zbyt wcześnie, kwas i sól wydłużą czas gotowania.

 

Do miękkiej soczewicy dodajemy pomidory, gotujemy jeszcze ok 10 min doprawiamy zupę curry, pieprzem i solą. Moim absolutnym hitem jest curry firmy Kamis w słoiczku. Jest niesamowicie aromatyczne.

 

Zupę podajemy z świeżym pieczywem, z grzanką lub solo.

 

SMACZNEGO!

Categories
blog  
Tags